Kilometervergoeding verplicht?

In tegenstelling tot wat sommigen denken, is uw werkgever niet verplicht om een reiskostenvergoeding te verstrekken. Er is dus niet sprake van een verplichte kilometervergoeding. Vaak is dit geregeld in de cao of de arbeidsvoorwaardenregelingen.

Doorgaans wordt de vergoeding ingeperkt met een minimale afstand en een maximale afstand. Bijvoorbeeld bij een woon-werk afstand, de afstand tussen uw woning en het adres van uw werklocatie, van minder dan 10 kilometer, worden werknemers geacht met de fiets te gaan. En vaak wordt een maximum gesteld van bijvoorbeeld 30 kilometer per dag. U dient zich daarom goed te informeren.
En met deze beperkingen is de reiskostenvergoeding niet een vetpot zoals die wellicht vroeger was, als u ver van uw werk woonde of veel langs klanten of relaties moest reizen (de klassieke vertegenwoordigersfunctie) en alle kilometers vergoed werden.

Wat geldt er nu?

Voor dit moment is de overheid vrij duidelijk over de werking van deze vergoeding, kijk op Maximale kilometervergoeding; “Als u met eigen vervoer naar uw werk reist, kan uw werkgever u maximaal € 0,19 per kilometer vergoeden zonder dat u hierover belasting betaalt”.
Het maakt daarbij niet uit wat voor vervoer u gebruikt. Kiest u voor openbaar vervoer dan geldt dezelfde regeling. En ook als u samen met een collega rijdt, carpoolen, dan is een kilometervergoeding voor zowel u als uw collega mogelijk.

Tip: Op de website Reiskostenvergoedingberekenen.nl kunt u eenvoudig en snel de hoogte van uw reiskostenvergoeding berekenen.Kijkt u ook eens op: Reiskostenvergoedingberekenen.nl of op http://www.salaris-informatie.nl/index.php/loonberekening/reiskostenvergoeding

Relevant: reiskostenvergoeding 2013, reiskostenvergoeding verplicht, km vergoeding 2014, reiskostenvergoeding verplicht of niet, km vergoeding verplicht, reiskostenvergoeding 2013 berekenen, is kilometervergoeding verplicht, maximale reiskostenvergoeding 2013, reiskosten verplicht of niet, is reiskostenvergoeding verplicht

Share →

29 Responses to Reiskostenvergoeding

 1. Bart schreef:

  Beste,

  Ik heb een baan aangeboden gekregen en dit zal mijn eerst baan zijn. Nu heeft de werkgever aangegeven dat het juridisch niet meer toegestaan is mij kilometervergoeding te geven voor woon werk verkeer. Is dit daadwerkelijk zo, of een boordje aapverhaal zodat zij goedkoper uit zijn?

  Met vriendelijke groet,

  Bart

 2. admin schreef:

  Beste Bart,

  Werkgevers kunnen werknemers vrijwel alles geven, daarvoor zijn geen juridische beperkingen. Waarschijnlijk bedoelt je werkgever dat de mogelijkheden voor belastingvrije vergoedingen beperkt zijn.

  Een werkgever kan een werknemer maximaal euro 0,19 per gereisde kilometer belastingvrij vergoeden, boven deze norm wordt een reiskostenvergoeding door de belastingdienst gezien als loon en wordt hier inkomstenbelasting op geheven.

  Lees meer op de website van de belastingdienst over onbelaste vergoeding van reiskosten.

  Redactie kilometervergoeding.com

 3. Sandra schreef:

  Goedemorgen,

  Is er altijd een minimale afstand voor het vergoeden van woon-werkverkeer?
  In ons personeelshandboek wordt alleen gesproken over een maximale afstand.

  Met vriendelijke groeten,

  Sandra

 4. admin schreef:

  Beste Sandra,

  Inderdaad dien je voor de minimale of maximale afstand te kijken naar de afspraken die voor jouw werkverband gelden. Doorgaans is dit de CAO of je arbeidsvoorwaarden. Als er geen minimale afstand wordt vermeld, dan geldt er kennelijk geen minimum.

  Redactie Kilometervergoeding.com

 5. Toon schreef:

  Hallo,

  Mijn reiskostenvergoeding bedraagt volgens mijn contract 19ct/km met een maximum van 140km per dag (dat is mijn reisafstand per dag heen en terug). Nu staat in mijn contract ook vermeld dat de maximale vergoeding 350 euro per maand is. Met andere woorden, vanaf de 14e keer op en neer rijden vervalt de reiskostenvergoeding (ik werk gemiddeld 20 dagen per maand).
  Is de beperking van 350 euro toegestaan?

  Met vriendelijke groet,
  Toon.

 6. admin schreef:

  Beste Toon,

  Je werkgever is in beginsel niet verplicht om een reiskostenvergoeding te voldoen. Tenzij hierover iets specifiek in de CAO of arbeidsvoorwaarden is opgenomen. Binnen dit kader is elke vergoeding of beperking toegestaan.

  Daarbij zij vermeld dat maximaal 19 cent per kilometer belastingvrij mag worden uitgekeerd. (De werkgever mag de werkelijk gemaakte reiskosten of het aantal gemaakte kilometers tot maximaal € 0,19 per kilometer vergoeden voor de kortste gebruikelijke afstand tussen woonhuis en werkadres. Hieraan lijkt geen absoluut maximum verbonden.) Deze belastingvrijstelling zegt echter niets over wat werkgever en werknemer onderling afspreken, die mogen in principe alles met elkaar afspreken.

  Het lijkt erop dat er in jouw geval twee tegenstrijdige afspraken zijn opgenomen in je arbeidsovereenkomst. Je kan dit het beste navragen bij de afdeling Personeelszaken / HR.

  Redactie Kilometervergoeding.com

 7. aad schreef:

  Hallo, ik gaat s ochtends van huis naar mijn 1e klant met de bedrijfswagen , heb soms meerdere klanten op 1 dag, dan van mijn klant weer naar huis. Het 1e half uur naar mijn klant toe en het laatste half uur naar huis reizen is voor eigen rekening ongeacht de rit maar 15 min heen en terug duurt, klopt dit

 8. admin schreef:

  Ik kan uw vraag niet goed overzien. Bedoelt u de arbeidstijd die is gemoeid met het rijden naar de eerste klant? Het valt toch mee als u zelf een half uur dient te besteden aan de eerste rit, en deze rit duurt minder, namelijk 15 minuten?

 9. Tom schreef:

  Momenteel heb ik een kilometervergoeding van 19ct/km. Mijn werkgever wil mij nu een “car allowance” er bovenop geven. Wordt deze car allowance dan belast als loon of kan die ook in aanmerking komen als belastingsvrije vergoeding?

 10. admin schreef:

  Beste Tom,

  Naar onze informatie kan een werkgever aan een werknemer voor reiskosten maximaal euro 0,19 per gereisde kilometer belastingvrij vergoeden, en niets meer. Stel dat een werkgever een vervoermiddel ter beschikking stelt, of in jouw geval een financiële bijdrage, dan wordt hier inkomstenbelasting op geheven.

  Redactie Kilometervergoeding.com

 11. jannie schreef:

  Ik reis ieder dag totaal 30km op en neer.
  5 keer per week is 150 km
  per maand 600 km.
  Nu wil mijn werkgever mij hier een vergoeding voor geven van 42,80 euro per maand.
  Dit komt neer op 0,10 euro per kilometer.
  Kan dit maar zo.

 12. admin schreef:

  Het staat uw werkgever vrij om te bepalen of en hoeveel reiskostenvergoeding u krijgt.

 13. Patrick schreef:

  Ik woon 8.5 km van me werk krijg ik dan kilometer vergoeding of fiets vergoeding

 14. Claudia schreef:

  Ik woon precies 10 km van mijn (nieuwe) werk af,
  krijg ik dan reiskostenvergoeding?

 15. Ad schreef:

  Welke Cao hanteert McDonald’s. In hoeverre kan dit wat betekenen voor km vergoeding?

 16. Thomas schreef:

  Patrick en Claudia, jullie werkgever heeft zelf mogen bepalen wat de minimum en maximum afstand is, kijk hiervoor dus in de arbeidsovereenkomst of de CAO

 17. Harry schreef:

  Goedenavond,

  Ik verblijf op een anders adres dan het adres waar ik officieel ingeschreven sta. Bij mijn werkgever heb ik het adres opgegeven waar ik feitelijk verblijf en aan de hand van dat adres wordt mijn reiskostenvergoeding berekend door de werkgever. Bij het GBA sta ik dus echter bij een ander adres ingeschreven. Kan ik hiermee in de problemen geraken met de Belastingdienst?

  Groet

  Harry

 18. admin schreef:

  Beste Harry,

  De achtergrond waarom u als formele officiële verblijfsadres een ander adres doorgeeft dan waar u doorgaans verblijft, is ons niet duidelijk. Vaak wordt dit gedaan om de verkeerde redenen. Dit raden wij niet aan. Kennelijk heeft u redenen om bij uw werkgever wel uw feitelijke verblijfsadres door te geven. U vertelt ergens niet het juiste verhaal, en komt nu met de consequenties te zitten. Er resteert weinig anders dan ofwel de boel zo snel mogelijk te corrigeren, bijvoorbeeld door uw officiële verblijfsadres te wijzigen, dan wel het zo te laten, en te hopen dat u niet in problemen geraakt.

  Redactie Kilometervergoeding.com

 19. Noud schreef:

  Volgens mijn CAO heb ik vanaf 2015 recht op reiskostenvergoeding. Nu geeft mijn baas echter aan dat ik vanaf het jaar dat ik in dienst ben gekomen (bijna 25 jaar geleden) ben verhuist, en toen verder van mijn werk ben gaan wonen, en dat ik daarom geen recht heb op deze vergoeding. Klopt dit ? In de CAO is dit pas vanaf 2015 geregeld.

 20. admin schreef:

  Beste Arno,
  Dit is een erg specifieke arbeidsrechtelijke vraag. Vraag dit na bij je rechtsbijstandverzekering of de rechtswinkel. Of kijk voor meer informatie op http://www.reiskostenvergoedingberekenen.nl/.
  Redactie Kilometervergoeding.com

 21. DPI schreef:

  Beste ,

  Als je als werkgever een CAO hebt en daarin staat dat er reiskosten worden vergoed , en in je eigen personeelsgids staat dat er geen reiskosten worden vergoed. dus reiskosten worden niet betaald nu. mag dit en kan dit?

 22. admin schreef:

  Beste bezoeker,
  Er kunnen in de praktijk discrepanties tussen stukken bestaan.
  Leidend is je arbeidsovereenkomst. Waarschijnlijk staat hier niets in over een vergoeding van reiskosten? Kijk of de CAO voor jou geldt. Dat is niet eenvoudig, zie bijgaande link voor meer informatie of een CAO geldig is. Als de CAO geldig is voor jou, en er staat in de arbeidsovereenkomst niets afwijkend, dan zouden wij denken dat je werkgever gehouden is om reiskosten te vergoeden. Probeer het eerst op minnelijke wijze voor te leggen aan de afdeling Personeelszaken.
  Redactie Kilometervergoeding.com

 23. Tamira Knoppers schreef:

  Wij betalen als werkgever € 0,28 per kilometer. € 0,19 netto en € 0,09 bruto. We houden dus loonbelasting op het bruto deel in. Netto ontvangt de werknemer dan ca. € 0,23/€ 0,24 per kilometer. Nu is het voor mij onduidelijk of de bruto vergoeding van de kilometer van invloed is op de beschikbare vrije ruimte van de werkkostenregeling. Het lijkt mij van niet (omdat we al loonbelasting inhouden), maar wil het graag zeker weten.

 24. admin schreef:

  Beste Tamira,
  Wij zouden denken dat alle extra vergoedingen die een werknemer krijgt, met specifieke uitzonderingen daargelaten, van invloed zijn op de beschikbare vrije ruimte van de werkkostenregeling. Dus ook een reiskostenvergoeding boven € 0,19 per kilometer. Je kan dit natuurlijk het beste navragen bij de accountant of belastingadviseur.
  Vr. groet,
  Redactie Kilometervergoeding.com

 25. Sven schreef:

  Wat is het maximaal aantal kilometers dat a 0,19 cent onbelast uitgekeerd mag worden?
  Of
  Wat is het maximale bedrag dat onbelast per maand uitgekeerd mag worden voor kilometer vergoeding?

 26. admin schreef:

  Beste Sven,
  Zie daarvoor de website;
  http://www.reiskostenvergoedingberekenen.nl/
  Vr. groet,
  Redactie Kilometervergoeding.com

 27. Catering schreef:

  Wij hebben als werkgever een werknemer die bij ons een woonadres heeft doorgegeven van 40km verder dan waar hij voor de gemeente staat ingeschreven. Blijkt dat ergens anders staat ingeschreven zodat zijn vriendin nu toeslagen krijgt (alleenstaande ouder toeslagen/ huursubsidie etc).
  Wij als werkgever hebben daardoor eigenlijk 1,5 jaar lang te veel reiskosten betaald (volgens de gemeente is zijn woonadres namelijk maar 5 km van zijn werk ipv 45 km zoals nu bij ons opgegeven) + we weten nu van zijn gesjoemel met toeslagen. Wat als werkgever te doen in zo een situatie?

 28. Albert schreef:

  Beste admin,

  In het CAO beveiliging (particulier) staat, dat alle gemaakte km. boven de 40km. extra vergoed worden met 16 cent per km.
  deze komen dus bovenop de 19 cent/km. die al geldt tot 40 km.
  Is dit dan een vergoeding reisKOSTEN of reisTIJD?
  Mijn werkgever betaald 18 cent/km. en geeft nu aan dat ook de km.boven 40km. “slechts” met 18 cent/km. wordt vergoed, omdat zij geen reisTIJD vergoeden!
  Hoe zit dat nu precies? De CAO vermeldt namelijk nergens iets over REISTIJDVERGOEDING.

  Alvast mijn hartelijke dank.

 29. T.y schreef:

  Ik kan gaan werken op schiphol wel via een uitzendburau.. max 9 euro pd geven ze reiskst.
  En pm 40 euro zelf parkeergeld betalen..
  Is dit waar dat ze een maximum mogen geven van 9 euro wel erg weinigik moet elkedag 100km heen en 100km terug

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *