In 2012 waren er voorstellen om de belastingvrijstelling van de kilometervergoeding af te schaffen. U zou dan voor uw reiskostenvergoeding voor woon- werkverkeer wel belasting moeten gaan betalen. Hierop is onderstaand artikel gebaseerd. Dit plan is echter weer vervallen door het kabinet Rutte II. Onderstaand artikel is derhalve verouderd. Vind op deze website meer informatie over reiskostenvergoeding. Of kijk voor meer complete en actuele informatie op de website Reiskostenvergoedingberekenen.nl.

Het Rijk stopt met de belastingvrijstelling van de reiskostenvergoeding. Werknemers zullen er hierdoor fors op achteruit gaan. De ANWB schat dat u er maar liefst euro 50 tot euro 100 op verliest, en dat maand in maand uit. De ANWB vindt het oneerlijk dat de forenzen een groot deel van de bezuinigingen moeten gaan betalen.

Wilt u de gevolgen van de nieuwe bezuinigingen weten voor uw reiskostenvergoeding? Uw reiskosten van woon- werkverkeer kunnen niet meer onbelast worden vergoed. Dit geldt zowel voor eigen vervoer (auto) als openbaar vervoer. U kunt hier berekenen wat dit betekent voor uw reiskostenvergoeding.

Reiskostencheck

De ANWB heeft een online berekeningsmodule ontwikkeld om alle Nederlanders de mogelijkheid te bieden om te kijken wat de bezuinigingen voor u betekenen. Kijk bij de ReiskostenCheck. Bereken hier hoeveel deze bezuinigingsmaatregel van het kabinet u ongeveer gaat kosten.

Meer weten? Kijk op Reiskostenvergoedingberekenen.nl.

Relevant: reiskosten berekenen, reiskosten berekenen auto, reiskostenvergoeding berekenen, kilometervergoeding berekenen, anwb kilometervergoeding, anwb reiskosten berekenen, reiskostenvergoeding 2012, km vergoeding berekenen, anwb reiskostenvergoeding berekenen, km vergoeding berekenen anwb

Share →

12 Responses to Reiskostenvergoeding berekenen

 1. Sanne schreef:

  Hallo,

  Ik had even een vraagje over reiskostenvergoeding. Kunnen jullie zoiets voor me uitrekenen?
  Heb namelijk het idee dat ik te weinig krijg.

  Alvast bedankt,
  Met vriendelijke groeten,
  Sanne

 2. Crobbed schreef:

  Hoi Sanne,
  Sorry, wij kunnen dat niet berekenen. Ik zie dat op http://www.reiskostenvergoedingberekenen.nl/ een reiskostenvergoedingberekenaar staat.
  Vr. groet,
  Kilometervergoeding.com

 3. Kirsten schreef:

  Hallo,

  Ik heb afgelopen zondag in totaal 80 km afgereisd met eigen vervoer. Ik heb hiervoor 0,17 cent gekregen per km. Ik werk via Randstad. Is dit bedrag juist?

  Vriendelijke groet,
  Kirsten N.

 4. Judith schreef:

  Hoe zit het met de kilometer vergoeding als je een gehandicapte zoon van 34 jaar haalt en terug brengt naar gvt waar hij woont want wij wonen 175 kilometer van elkaar af.
  Heel graag een antwoord van iemand die hier mee bekent is.
  Gr Judith

 5. corine schreef:

  ik krijg via een 2e baantje km vergoeding..
  Ik reis zo’n 40 km op een dag woon/werk
  ik krijg de 1e 10 km 0,15 ct vergoeding en de rest (30km) 0,27ct
  Kunt u mij vertellen hoeveel procent belasting je betaalt over deze vergoeding.
  gr corine

 6. admin schreef:

  Als u met eigen vervoer naar uw werk reist, dan kan uw werkgever u maximaal € 0,19 per kilometer vergoeden. Er is daarbij geen maximum op het aantal woon/werk kilometers gesteld. U krijgt voor een gedeelte een hogere reiskostenvergoeding, waarbij het deel boven de € 0,19 per kilometer (in uw geval € 0,08 per kilometer) als loon wordt gezien. Uw werkgever moet hierover loonheffingen inhouden.
  Concreet betekent dit voor u, dat u dus 10 kilometer x € 0,15 per kilometer + 30 kilometer x € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoed krijgt. Over de hogere vergoeding van 30 kilometer x € 0,08 per kilometer betaalt u wel belasting.

  Aan voorgaand advies kunt u geen rechten ontlenen, u dient zichzelf goed te informeren.

 7. Krabbeltje schreef:

  Ik rij per dag 68 km met mijn eigen auto naar en van mijn werk, maar ik krijg alleen de heenweg betaald.
  Kunt u mij uitleggen, hoe dit zit?
  Er wordt nl. maar € 2.97 per dag betaald. Dit lijkt me echt te weinig!

 8. admin schreef:

  Beste Krabbeltje,

  Zoals eerder aangegeven op deze website. Je werkgever is in beginsel niet verplicht om een reiskostenvergoeding te voldoen. Tenzij hierover iets specifiek in de CAO of arbeidsvoorwaarden is opgenomen. Binnen dit kader is elke vergoeding of beperking toegestaan.

  Daarbij zij vermeld dat maximaal 19 cent per daadwerkelijk gemaakte kilometer belastingvrij mag worden uitgekeerd. Deze belastingvrijstelling zegt echter niets over wat werkgever en werknemer onderling afspreken, die mogen in principe alles met elkaar afspreken.

  Redactie Kilometervergoeding.com

 9. Rob schreef:

  Geachte lezer,

  In de periode juni t/m augustus 2015 heb ik zo’n 25 maal van mijn huis in Amsterdam naar mijn tijdelijke werklocatie in Gouda gereden en terug. Aangezien ik deze route volledig via de snelweg gereden heb, bedroeg een enkele reis voor mij zo’n 75KM. Mijn werkgever stelt dat zij slechts circa 49,5KM hiervoor mogen vergoeden, aangezien dat het aantal kilometer is wanneer men uitgaat van de kortste route volgens ANWB.nl. Deze route is echter vrijwel volledig secundair. Wanneer je bij ANWB.nl uitgaat van de snelste route bedraag het aantal kilometers 73,4KM. Mijn vraag is nu of ik de kilometers ook vergoed kan krijgen o.b.v. de snelste route van de ANWB? Dit aangezien de kortste ANWB route een hele onlogische route geeft die volledig over de secundaire wegen gaat en bovendien circa een half uur langer duurt. Ik verneem graag wat hierin de mogelijkheden zijn.

  Alvast bedankt.

 10. admin schreef:

  In beginsel is een werkgever vrij op welke wijze zij reiskosten vergoedt. Tenzij dit in de arbeidsovereenkomst of CAO is vastgelegd, in welke geval die kaders gelden. Echter, vrijwel alle werkgevers enten hun reiskostenvergoedingsregeling op de belastingvrije vergoeding van maximaal € 0,19 per kilometer. Die daarmee een sterke samenhang kent met hoe de fiscus een en ander beoordeelt. De fiscus hanteert als uitgangspunt dat niet de kortste of de snelste, maar de meest gebruikelijke weg bepalend is voor de hoogte van de vergoeding.
  De meest gebruikelijke weg hoeft zeker niet altijd de kortste te zijn. In de voorgestelde casus, namelijk de afstand Amsterdam – Gouda, lijkt het ons aannemelijk te maken dat een route via de snelweg gangbaarder is, dat wil zeggen dat de meeste mensen met het betreffende vervoermiddel op het betreffende tijdstip deze route prefereren, dan via provinciale / secundaire wegen, dwars door dorpen met stoplichten en dergelijke.
  Echter, dit is hoe de fiscus ernaar kijkt. Uw werkgever kan hier geheel anders tegenaan kijken.

  U kunt in elk geval aan uw werkgever verzoeken of voorstellen dat een gangbare werkwijze voor de vergoeding wordt aangehouden, verwijzend naar hoe de fiscus dit behandelt, inhoudende dat op basis van de gebruikelijke weg wordt vergoedt. Als uw werkgever hier niet aan toegeeft, zal uw werkgever dan toch moeten uitleggen waarom zij denkt dat haar zienswijze beter verdedigbaar is dan de algemeen gangbare werkwijze. Wellicht helpt het daarbij als u stelt dat uw werkgever ook bij de langere afstand de kosten belastingvrij zal kunnen vergoeden.

  Redactie Kilometervergoeding.com

 11. benjamin schreef:

  Hallo mensen,

  Ik loop namelijk 5ploegendienst en arbeidsvoorwaarden staan in de CAO opgenomen. Maar ik ben nu achtergekomen dat ik Laatste acht jaar 3 cent per km minder krijg.
  Heb ik dan nog recht met terugwerkende kracht op die 3 cent per km?

  Alvast bedankt

 12. marco schreef:

  hallo mensen,

  ik heb een vraag ik rij met mijn eigen bus na het werk,
  ook rij ik over dag van de werkplaats na de klanten voor werkzaamheden
  ik weet niet wat er voor een vergoeding staat voor het rijden met eigen vervoer op dat moment
  is er iemand die mij daar op een antwoord kan geven.

  Alvast bedankt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *