Vanaf 1 januari 2014 is de btw-aftrek voor autokosten beperkt. Hierdoor wordt het aftrekken van btw ingewikkelder. Tot 2012 mocht een ondernemer die een privéauto rijdt, 75% van alle BTW van de kosten terugvragen. Deze kosten bestonden voornamelijk uit benzinebonnen, onderhoudskosten en parkeergeld. Dit hield in de praktijk in dat deze kosten ook de privé gereden kilometers ten goede kwamen. Per 2012 heeft de belastingdienst hier een generieke maatregel op bedacht. De ondernemer dient de verhouding tussen de totaal gereden kilometers en zakelijk gerekende kilometers te berekenen, en op basis daarvan mag het percentage op de zakelijk gereden kilometers worden teruggevraagd.

Echter, per 2014 werd het nog wat lastiger. Belastingplichtigen dienen in beginsel een gedegen kilometerregistratie bij te houden, als deze kosten en/of de BTW willen aftrekken. Je kunt vrijstelling krijgen voor de bijtellingsregeling, wanneer je per jaar minder dan 500 kilometer privé rijdt. Wanneer je meer kilometers voor privégebruik aflegt, betaal je bijtelling. Wanneer je zakelijke ritten maakt met je privé-auto kom je alleen in aanmerking voor aftrek wanneer je een sluitende kilometerregistratie bijhoudt.

Belangrijk dus om hier een goed systeem voor te vinden, anders ben je een hoop tijd kwijt met het invoeren van de vereiste kilometerregistratie. Er zijn tegenwoordig goede geautomatiseerde kilometerregistratiesystemen, maar je kunt deze ook zelf bijhouden wanneer deze investering te groot is.

Kilometerregistratie

De rittenregistratie is de basis van je kilometerregistratie. Bij de rittenstaat hou je de meest belangrijke zaken bij, hier dient het volgende in te staan:

  • Het tijdstip en het adres van aankomst en vertrek
  • De kilometerstand aan het begin en het einde van de rit
  • De totaal gereden kilometers per rit
  • Of de rit privé of zakelijk was
  • De gereden route wanneer deze afwijkt van de gebruikelijke

Wanneer je kilometerregistratie en de daarbij behorende administratie niet in orde is, is het mogelijk om via een generieke berekening de kosten en/of BTW af te trekken. Het is dan mogelijk om alle BTW van het onderhoud en het gebruik af te trekken en vervolgens te corrigeren aan het eind van het jaar met de afgetrokken BTW wegens privégebruik, de bijtelling. Dit is 1,5 procent van de catalogusprijs. Echter, des te duurder de auto is, des te minder zin heeft het om deze regeling toe te passen. Het omslagpunt wordt in de meeste gevallen al snel bereikt.

Relevant: km vergoeding belasting aftrekbaar

Share →

2 Responses to Belastingaftrek autokosten

  1. Richard schreef:

    Deze 1,5% is pas vanaf het 4e jaar mogelijk. Daarvoor is het tarief 2,7%. Het is we goed om dit te realiseren. Op
    https://www.tankpas-aanvragen.nl/administratie/btw-aangifte-doen-bij-een-auto-van-de-zaak/ wordt deze forfait regeling toegelicht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *